divendres, 4 de febrer del 2011

Nou debat sindical de la UGT: Els canvis a Amèrica Llatina, el cas de l'ALBA


Els darrers deu anys a Llatinoamèrica dos sindicalistes –Lula al Brasil i Evo Morales a Bolívia- han arribat a la presidència del seu país i, a més, ambdós han estat reelegits en posteriors eleccions. Aquests últims dos anys, dos antics guerrillers d’extrema esquerra també han arribat a la presidència de la seva república –José Mújica a l’Uruguai i Dilma Rousseff al Brasil-. En aquesta primera dècada del segle XXI, a més, s’ha gestat i posat en funcionament un sistema d’integració regional entre les nacions de l’hemisferi (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América, ALBA) basat en la solidaritat entre germans llatinoamericans i no en termes exclusivament econòmics.
En aquest mateix període, tanmateix, també s’han produït tres intents de cop d’estat contra presidents democràticament elegits de països pertanyents a l’ALBA, dos d’ells frustrats (Veneçuela el 2002 i Equador el 2010) i un altre malauradament reeixit (Hondures el 2009).
Què està passant a Llatinoamèrica? D’on ha sorgit aquest canvi polític que es sustenta en les classes populars i més desafavorides? En què consisteix el socialisme del segle XXI? Què en podem aprendre els europeus d’aquesta primavera llatinoamericana? Es tracta d’una alternativa real i efectiva al neoliberalisme com defensen els seus líders o és tan sols un populisme esquerranós i dictatorial com ens venen els mitjans de comunicació? El proper dilluns 14 de febrer fes sentir la teva veu –opinis el que opinis- en el nou debat sindical de la UGT.

Anima’t a participar-hi!!

data: dilluns 14 de febrer
hora: 7 de la tarda
lloc: Seu de la Unió de Girona, C/ Miquel Blay 1, 3r

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada