dijous, 18 de març del 2010

nova perla del lector emprenyat...


Tan preocupats estan polítics de dreta i els nostres mitjans de comunicació amb la llibertat d'expressió a Cuba i Veneçuela que no estan veient el que succeeix a Espanya.
En tenim prou amb fer una mirada el que portem de mes. A València, la Diputació, governada pel PP, va censurar el cinc de març una exposició de fotoperiodisme ( 1 )(El País, 6-3-2010) inaugurada el dia anterior perquè en ella apareixien fotografies relacionades amb el denominat cas Gürtel., una trama de corrupció protagonitzada pel Partit Popular. Es tractava d'una exposició organitzada per la Unió de Periodistes Valencians que resumeix en 91 fotografies l'any 2009 i que s'exhibeix des de fa tres anys en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (Muvim), dependent de la Diputació de València. El president de l'associació, Joaquim Clemente, va declarar que li va semblar "un barroer acte de censura intolerable en una societat democràtica".
Mentrestant, a Catalunya, governada pel tripartit “nacionalista i d’esquerres”, la televisió autonòmica TV3 va decidir no emetre el reportatge "Monarquia o República (2) (El Triangle, 12-3-2010) que tenia programat pel mes passat(3). Entre els entrevistats figuraven el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardá, l'eurodiputat del PP Alejo Vidal-Quadras, el dirigent del PNB Iñaki Anasagasti, Antonio Romero responsable de la Xarxa de Municipis per la Tercera República, el periodista Luis María Ansón, Sabíno Fernández Campo o Santiago Espot, líder de Força Catalunya. Segons sembla, al documental es donaven detalls nous sobre l'Operació Armada i el 23-F.
I encara més. El Ministeri de Medi Ambient va censurar l'emissió d'un documental per a TVE (4)(El País, 15-3-2010) que va encarregar la llavors ministra Cristina Narbona el 2006 sobre la destrucció del litoral i que va ser finançat amb 1.292.874 euros de diners públics. El Govern exigeix retirar dos minuts de vídeo en el qual aborden la corrupció urbanística a la costa espanyola. El responsable de la sèrie, el catedràtic de Costes de Granada Miguel Ángel Losada, es nega a retirar aquest fragment: "Desgraciadament, la corrupció és part de la nostra història. Això és una censura com la de les fotos de la Diputació de València".
Els atacs a la llibertat d'expressió també es materialitzen en represàlies. L'Ajuntament de Torrevieja, del Partit Popular, ha suspès un concert de Miguel Bosé (5)(El Món, 12-3-2010) a causa de les declaracions del cantant en les quals va criticar la censura de l'exposició fotogràfica a València.
Un balanç inquietant que no sembla que provoqui majors indignacions entre els partits polítics majoritaris perquè, com s'aprecia, tots ells practiquen la censura.
 Font: Pascual Serrano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada